Banner 980x90

Daugavpils mēra pienākumu izpildītāja atkāpšanās gadījumā būs jāgroza pašvaldības nolikums

Rīga, 20.dec., LETA. Gadījumā, ja Daugavpils mēra pienākumu izpildītājs, domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs ("Mūsu partija") pēc Latgales partijas (LP) aicinājuma atkāpsies no amata vai dome lems viņam izteikt neuzticību, būs jāgroza pašvaldības nolikums, ceturtdien preses konferencē paziņoja domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis (LP).

Pašlaik pašvaldības nolikumā nav atrunāts, kas notiek gadījumā, ja dome paliek gan bez mēra, gan bez pirmā vicemēra. Tāpēc, ja Prelatovam amats būs jāpamet, būs jāgroza nolikums.

Dukšinska teikto apstiprināja arī pašvaldības Juridiskajā departamentā.

Domes priekšsēdētāja vietnieks pauda, ka ir ļoti sarūgtināts ar situāciju, kāda izveidojusies Daugavpilī un, ka "mūs liek blakus Rīgai". Vienlaikus viņš atgādināja, ka domei ir mēnesis, lai varētu vienoties par jauno mēru, jo "pilsētnieki gaida, kas būs vadītājs".

Pats Prelatovs, kurš preses konferencē ieradās tikai tās noslēgumā, LP prasību par viņa atsaukšanu no amata nekomentēja. Arī aģentūrai LETA ar viņu par šo jautājumu līdz šim nav izdevies sazināties.

Jau vēstīts, ka LP aicina Prelatovu atkāpties vai sasaukt ārkārtas domi neuzticības izteikšanai viņam. Partija uzskata, ka Prelatovs kā domes priekšsēdētāja vietnieks ir līdzatbildīgs par lēmumu pieņemšanu, turklāt tieši viņš ir atbildīgais par būvniecības jautājumiem. Pēc tam, kad Korupcijas un novēršanas apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis bijušo Daugavpils mēru Rihardu Eigimu ("Mūsu partija"), jāatkāpjas būtu arī viņa vietniekam, uzskata LP.

Neilgi pirms LP paziņojuma Prelatovs aģentūrai LETA pauda viedokli, ka, neskatoties uz satricinājumiem, kas pēdējā laikā skāruši Daugavpils pilsētas domi, tās "darbs ir stabils".

Bijušais pilsētas mērs, tagadējais deputāts Andrejs Elksniņš (S) atgādināja, ka vasarā domē jau bijis iesniegts viņa, Jāņa Lāčplēša (LP) un Līvijas Jankovskas (MP) lēmumprojekts par Prelatova atstādināšanu, taču balsojumā LP savas domas mainīja un neuzticības izteikšanu neatbalstīja. Līdz ar to Elksniņam pašlaik neesot izprotamas LP darbības, rosinot vicemēra atkāpšanos.

Deputāts arī uzsvēra, ka pirmais līgums ar korupcijas skandālā ierauto SIA "Modus būve" noslēgts laikā, kad pilsētu vadījis Lāčplēsis, savukārt viņa partijas biedrs, domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis ir atbildīgs par iepirkumu jomu, tāpēc, "ja runājam par politisko atbildību, arī viņiem tā jānes". Turklāt solidāru atbildību paredzējis arī koalīcijas līgums, ko savulaik bija noslēgušas, bet vēlāk lauzušas LP un MP, pret LP vērsās Elksniņš.

Elksniņš uzskata, ka pašlaik svarīgākais ir lauzt līgumus ar "Modus būvi", tāpēc "Saskaņas" deputāti plāno vērsties pašvaldības Juridiskajā departamentā, kas varētu izskatīt šādu iespēju.

Daugavpils dome aptuveni mēnesi strādā "bezkoalīcijas stāvoklī" - "Mūsu partijas" saraksta līderis Eigims ir gāzts, darbu turpina viņa vietnieks Prelatovs, taču viņam nav skaidra divu pārējo partiju - LP un "Saskaņas" - atbalsta.

Daugavpils pilsētas domē ir pārstāvētas trīs partijas, no kurām LP ir seši deputāti, "Saskaņai" - pieci, bet no MP bija ievēlēti četri deputāti, taču būtībā kā vienots spēks strādā tikai trīs, no kuriem Eigims pašlaik ir aizturēts un viņa turpmākās iespējas piedalīties pašvaldības darbā ir neskaidras. Pirmo koalīciju pēc pašvaldību vēlēšanām veidoja "Saskaņa" un MP Andreja Elksniņa (S) vadībā, taču drīz MP Elksniņu gāza un izveidoja koalīciju ar LP. Arī Eigima vadītajai koalīcijai nebija ilgs mūžs un šoruden tā izjuka. Par jaunas koalīcijas izveidi oficiālas vienošanās vēl nav, bet "Saskaņas" vietējais līderis Elksniņš jau kādu laiku aģitē par ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu.

KNAB otrdien lietā par 10 000 eiro kukuļa pieprasīšanu aizturēja bijušo Daugavpils mēru Eigimu. KNAB informēja, ka septembrī tas sācis kriminālprocesu par to, ka Daugavpils domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā. Patlaban aizturētas divas personas un birojs šajā lietā otrdien veica procesuālās darbības Daugavpils domē.

Avoti domē aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB sāktais kriminālprocess saistīts ar četrus miljonus eiro vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta SIA "Modus būve". Ar uzņēmumu aģentūrai LETA sazināties otrdien neizdevās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)