Banner 980x90

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā pirmo reizi Latvijā aplūkojams Munka oriģināldarbs

Daugavpils, 21.apr., LETA. Līdz ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centra ceturto gadadienu un jaunās izstāžu sezonas atklāšanu centrā pirmo reizi Latvijā ir aplūkojams pasaulslavenā norvēģu mākslinieka Edvarda Munka oriģināldarba "Advokāta Ludviga Meijera portrets".

Šajā sakarā Rotko centrā šodien notika starptautisks mākslas speciālistu diskusiju forums - seminārs "Munks satiek Rotko Daugavpilī", kurā piedalījās Tronheimas Mākslas muzeja un Rotko centra pārstāvji, izstāžu mākslinieki, reģiona mākslinieki un kultūras darbinieki.

Daugavpils pilsētas domes izpilddirektore Inga Goldberga atzina, ka Rotko centra izveidi Daugavpilī ir grūti pārvērtēt. Ja līdz šim Daugavpils tikai retajam asociējās ar mākslu un tūrismu, tad patlaban situācija ir gluži pretēja. Goldberga pauda cerību, ka Munka gleznas izstādīšana Rotko centrā sekmēs tā attīstību kāda tā ir bijusi aizvadītajos četros gados.

Māksliniece no Lielbritānijas Ērina Loulora, kura jaunajā izstāžu sezonā Rotko centrā apmeklētājiem piedāvā savu personālizstādi "Onomatopoēze", pastāstīja, ka līdz šim par Daugavpili neko nebija dzirdējusi, taču ierodoties šeit bijusi ļoti pārsteigta par to lielo Rotko klātbūtni, kāda šeit ir izjūtama.

Mākslinieks no Tronheimas (Norvēģija) mākslas profesors Jans Arne atzina, ka Munka ietekme Norvēģijā turpina pieaugt. Ir daudz mākslinieku, kurus Munks ir ietekmējis. Taču viņu personīgi Munks ir ietekmējis daudz mazāk nekā Rotko.

Pazīstamā māksliniece Silva Linarte uzsvēra, ka līdz ar valstiskās neatkarības atgūšanu Latvija ir atguvusi arī kultūras neatkarību. Rotko centra izveide Daugavpilī ir radījusi prātam neaptveramas pārmaiņas mākslinieces dzīvē. Šis nams viņai ir kļuvis par "garīgajām mājām", kurp ik pēc laika rodas nepieciešamība atgriezties. "Ilgāku laiku Daugavpils bija izjutusi izstāžu telpu trūkumu. Patlaban Rotko centrs ir kļuvis par vienu no prestižākajām izstāžu vietām, un mākslinieki ir lepni par to, ka viņa darbi ir bijuši eksponēti Rotko centrā," uzsvēra Linarte.

Rotko centra vadītāja vietnieks Māris Čačka aģentūrai LETA atklāja, ka interese par Munku viņam bijusi jau sen, bet ideja par slavenā norvēģu mākslinieka oriģināldarbu izstādīšanu Daugavpilī radusies pērn, apmeklējot Vangoga muzeju Amsterdamā, kur Vangoga gleznas bija izstādītas kopā ar Munka darbiem, un Tronheimas muzeju. Īstenot šo ideju izdevies sadarbībā ar Latvijas pašvaldību savienību.

Jaunā izstāžu sezona - "Klusuma sezona" Rotko centrā aizsākusies ar skaļu troksni, prieku un līksmību, piedāvājot apmeklētājiem septiņus izcilus notikumus Latvijas mākslā un tradicionāli parādot reģiona, Latvijas un ārvalstu mākslā aktuālo.

Piekto reizi Daugavpilī notiek lielā Latgales reģiona mākslas konkursa izstāde, pulcinot vairāk nekā 50 reģiona māksliniekus, diskutējot izstādē par "Tukšuma un klusuma formām". Īpašu gaisotni uzbur Ričards Dennijs (Austrālija) personālizstādē "Klusuma ēra". Ar minimālismu un sievišķīgu smalkumu izpaužas Lindas Zīveres (Dānija/Latvija) vēstījums projektā "Klusumā".

Daugavpils māksliniece Sanri teic stāstu par saskares dažādajām formām personālizstādē "Komunikācija ir atslēga". Savukārt tiešu un patiesu klusumu uzbur notikums un atskats uz to, runājot par sekām un dzīves izmaiņām projektā "X: Kritiskā robeža - Černobiļa 30" (Lietuva).

Aprīļa izstāžu sezona būs skatāma līdz 2.jūlijam. Munka oriģināldarbs apmeklētajiem būs pieejams līdz pat 19.septembrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)