Banner 980x90

Daugavpilī nodibināts starptautisks vaboļu pētīšanas konsorcijs

Daugavpils, 18.jūn., LETA. Daugavpils Universitāte (DU) un Filipīnu Mindanao Universitāte ir parakstījušas vienošanās par starptautiska konsorcija izveidi vaboļu pētīšanas jomā, aģentūru LETA informēja DU sabiedrisko attiecību menedžere Zaiga Lāce.

Sadarbības dokuments starp mācību iestādēm parakstīts Mindanao Universitātes delegācijas vizītes gaitā DU. Vizīte notiek "Erasmus +" programmā.

Konsorcija mērķis būs apvienot pasaules zinātniekus, kas pēta Filipīnu arhipelāga vaboļu sistemātiku, faunu, ekoloģiju un aizsardzību. Filipīnu arhipelāgs ietilpst pasaules bioloģiski daudzveidīgāko vietu sarakstā un vienlaicīgi tas ir viens no dabas aizsardzības karstajiem punktiem, kur bioloģiskā daudzveidība neatgriezeniski izzūd teritorijas pārapdzīvotības, lauksaimniecības attīstības un tropisko mežu izciršanas rezultātā.

Filipīnās ir nepietiekama zinātnieku kapacitāte, lai ietekmētu biodaudzveidības straujo sarukšanu. Vairāk nekā 70% no Filipīnās sastopamajām vabolēm ir endēmiķi un nekur citur pasaulē to nav.

Konsorcija mērķis būs arī apvienot pasaules zinātniekus, kas pēta Filipīnu vaboļu daudzveidību, realizēt kopīgus pētnieciskos projektus, veidot kopīgas datu bāzes, zinātniskās publikācijas, veicināt koleopterologu zinātniskās skolas izveidi Filipīnās un popularizēt šo zinātni un dabas aizsardzību. Konsorcijs darbosies ar mērķi kļūt par starptautiskas nozīmes ekselences centru savā jomā.

Konsorcijs būs atvērts citu pasaules universitāšu koleopterologiem, kas pēta Filipīnu arhipelāga vaboļu daudzveidību. Konsorcijs veidos jaunu "open access" žurnālu, kas veltīts Filipīnu vaboļu izpētei, startēs dažādos starptautiskos projektos, rīkos kopīgas ekspedīcijas, simpozijus utt. Īpaša uzmanība konsorcija darbībā tiks pievērsta endēmo sugu aizsardzībai. Tiks sagatavoti priekšlikumi aizsargājamo vaboļu saraksta izveidei un jaunu aizsargājamo dabas teritoriju organizēšanai, kurās tiks nodrošināti strikti noteikumi tropisko mežu aizsardzībai.

Konsorcijs plāno sadarboties ar daudzām nozīmīgām starptautiskām dabas aizsardzības organizācijām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)