Banner 980x90

Darbs no mājām kļuvis par ikdienu. 5 lietas, ko vajadzētu zināt arī tev

Daudzi no mums ir aizdomājušies, kas notiktu, ja došanos uz biroju vai cita veida darba vietu nomainītu pret strādāšanu no mājām. Tas ietaupītu laiku, kas tiek pavadīts ceļā uz un no darbavietas, kas attiecīgi arī uzlabotu finansiālo situāciju. Taču, vai viss ir tik rožaini, kā izskatās? Ielūkojies piecās svarīgās lietās, kas jāzina par darbu no mājām. 

Tev būs jāstrādā pie savām koncentrēšanās spējām
Kurš gan spēj pretoties skaņai, kas liecina, ka pienācis jauns e-pasts? Patiesībā Tev vajadzētu spēt tai pretoties, lai nenovērstu uzmanību no sava veicamā uzdevuma. Un aizmirsti par ieiešanu Facebook.com tikai uz minūti. Strādājot no mājām, ir ļoti, ļoti viegli zaudēt koncentrēšanos, jo apkārt ir tik daudz lietu, kas to veicina. Turklāt, ja ofisā tu dodies uz kopējo virtuvi pāris reižu dienā, lai pagatavotu kafiju un paēstu pusdienas, esot mājās, tā vien gribēsies iet pie ledusskapja ik pēc pusstundas. 

Lai šo situāciju uzlabotu, centies uzvesties tā, it kā tavas mājas būtu birojs. Un tas patiešām nozīmē iešanu dušā agri no rīta, ģērbšanos tā, it kā tu dotos uz darbu ārpus mājas. Šie elementārie soļi palīdz vienkāršā veidā mainīt domāšanu, pārslēdzot to uz "darba režīmu". 

Tev būs jāuzlabo savas organizatoriskās prasmes
Ikvienā normālā darba vietā ir jārūpējas par to, lai zona, kurā tu strādā, būtu sakārtota un tīra. Taču, visu laiku atrodoties mājās – savā komforta zonā –, ātri vien var aizmirsties tas, ka arī šeit tīrībai un kārtībai ir īpaša loma. Tā ne tikai nodrošina to, lai vieta, kur tu ikdienā strādā, būtu tīra, bet arī rūpējas par to, lai apstākļi, kādos atrodies, netraucētu kvalitatīvi pildīt savus darba uzdevumus. 

Tāpat ir vērts atgādināt sev, kā veidot darbu sarakstus. Tā kā, strādājot no mājām, komunikācija aci pret ar aci ar vadību un kolēģiem nebūs bieža, daudzas lietas var gadīties aizmirst. Lai to novērstu, izmanto plānošanas instrumentus, piemēram, piezīmju lapiņas, tāfeli, digitālos kalendārus, kā arī klasiskos plānotājus. Izvēlies to veidu, kas tev der vislabāk. 

Nāksies pierast strādāt vienatnē
Viena no svarīgākajām lietām, kas jāņem vērā, uzsākot strādāt no mājām, ir tas, ka tev pietrūks klātienes komunikācijas ar cilvēkiem. Par spīti dažādām priekšrocībām, kuras sniedz šāda veida darba režīms, strādāšana no mājām sev līdzi nes arī dažādus trūkumus, un šis ir viens no tiem. 

Visgrūtāk ar to samierināties būs ekstravertiem cilvēkiem, kas pieraduši ikdienā sarunāties ar kolēģiem un citiem apkārt esošajiem cilvēkiem. Protams, tas gan nenozīmē, ka Tu nevarēsi sazināties ar viņiem citos veidos, piemēram, sarakstoties vai sazvanoties. Un jāņem vērā arī fakts, ka tu, iespējams, nedzīvo viens. 

Mainīsies veids, kā Tu pelni iztiku
Darbs no mājām nereti iet roku rokā ar to, ka persona reģistrējas kā pašnodarbinātais vai kā mikrouzņēmums. Iespējams, pat izveido savu uzņēmumu. Un tas attiecīgi nozīmē to, ka bieži vien par nodokļu apmaksu, apdrošināšanu un citām ar darbu saistītām procedūrām atbildīgi esam mēs paši. Taču tas vēl nav viss. 

Vērā jāņem arī tas, ka tavi ienākumi, veicot šāda veida darbu, var būt salīdzinoši neregulāri, kā rezultātā nāksies ievērojami piestrādāt pie savām budžeta plānošanas prasmēm. Arī situācijās, ja, piemēram, pēkšņi radīsies veselības problēmas, galā būs jātiek pašam, tostarp arī jāfinansē savas slimošanas periods. Tiesa, ārkārtas gadījumos, kad pēkšņi vajadzīga nauda, noderēt var arī kredītlīnija. Par to vairāk vari uzzināt Crediton.lv mājaslapā.

Tev būs nepieciešama milzīga pašmotivācija
Apzinoties, ka tavs priekšnieks nevienā brīdī nevar ienākt un pārsteigt brīdī, kad skaties filmas Netflix vai saraksties ar draugiem Facebook, motivācija ātri vien var "aizpeldēt". Tādēļ, lai arī tev šobrīd gribētos aiziet uzvārīt kafiju, ielikt drēbes veļas mašīnā un darīt daudz ko citu, labāk sāc jau savlaicīgi veidot grafiku ar darbiem, kas Tev jāpaveic, kā arī padomā par to, kas vislabāk tevi motivētu iekļauties termiņos. 
Viens no variantiem – sāc noteikt mērķus. Tie var būt stundai, dienai, nedēļai vai citam periodam. Un, kad būsi katru mērķi sasniedzis, tu jutīsi, kā uzlabojas Tava produktivitāte un pašsajūta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)