Banner 980x90

Daugavpilī būs apskatāma izstāde "Vecā gludekļa stāsts"

Daugavpils, 6.febr., LETA. Piektdien, 9.februārī, plkst.13 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiks atklāta daugavpilieša Ivana Mateša seno gludekļu privātkolekcijas izstāde "Vecā gludekļa stāsts", aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā.

Katru gadu pasaulē parādās arvien jaunas tehniskās ierīces, kas atvieglo mūsu dzīvi mājās, darbā un atpūtā. Bet vēl pavisam nesen, vien pirms kādiem 100 gadiem, pat gludināšana bija kā sarežģīts un piņķerīgs pasākums, kas prasīja ne mazums pacietības un fiziskā spēka.

Mūsu senču iedzīve nebija iedomājama bez gludekļa, kas bija ne tikai kā lietderīga ierīce, bet arī kā turīguma rādītājs. Daudzi gludekļi tika izgatavoti ne vien kā praktisks priekšmets, bet arī kā augstas mākslas darbs, bagātīgi dekorēts, izgreznots ar lējuma figūrām un kalumiem.

Daži no moderno gludekļu priekšgājējiem bija īsti mākslas darbi. Saprotams, ka tie nevar līdzināties ērtajiem un tehnoloģiskajiem mūsdienu modeļiem, toties tie ir kļuvuši par kolekcionēšanas un vēstures izpētes objektiem.

Pirms gludeklis pārtapa par augsti tehnoloģisku ierīci, tas izgāja cauri daudzu gadsimtu vēsturei - no sākotnējā gludināmā akmeņa un velējamā dēļa, pārtopot par ogļu, spirta, gāzes, un beigās - par mūsdienu elektrisko gludekli.

Izstāde, kuras pamatā ir vairāk nekā 70 dažādu tipu seno gludekļu, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs skatāma līdz 29.aprīlim.

No 12.februāra līdz 29.aprīlim muzejs aicinās apmeklēt jaunu interaktīvo programmu "Ceļojums gludekļu pasaulē", kuras dalībnieki varēs neparastā veidā iepazīties ar izstādi un piedalīties unikālā meistardarbnīcā, veidojot mākslas darbu ar gludekļa palīdzību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)