Banner 980x90

Ceļvedis siltumnīcas izvēlē

Cilvēki, kuri jau iepriekš pašu spēkiem ir audzējuši  dažādus augus un dārzeņus savās siltumnīcās, zina, ka siltumnīcas izvēle nav viegla. Tāpēc tiem cilvēkiem, kuri grasās iegādāties siltumnīcu pirmo reizi, izvēli izdarīt būs īpaši grūti.

Ir jāņem vērā vairāki faktori, kas ietekmē izvēli. Pats galvenais, lai siltumnīca būtu kvalitatīva, un lai tā spētu nodrošināt labvēlīgu vidi augiem gan labos, gan sliktos laikapstākļos. 

Ja arī Jūs esat nolēmis iegādāties siltumnīcu, tad raksta turpinājumā atradīsiet vairākus padomus, kas atvieglos izvēles izdarīšanu.

Lai būtu vieglāk izdarīt izvēli, nepieciešams atbildēt uz 3 svarīgiem jautājumiem:
1. Kādiem mērķiem ir nepieciešama siltumnīca?
Pirms siltumnīcas iegādes noteikti nepieciešams saprast, kādiem mērķiem tā kalpos. Iespējams, Jūs tajā vēlēsieties audzēt tomātus vai gurķus. Ja tā, tad Jums jāizvēlas pēc iespējas augstāka siltumnīca. Taču, ja vēlēsieties audzēt tikai garšaugus, tad pietiks arī ar zemāku siltumnīcu. 

Ir svarīgi jau pašā sākumā apzināties šos mērķus, lai nebūtu jāsaskaras ar situāciju, kad nopirktā siltumnīca tomēr nav atbilstoša Jūsu vēlmēm.

2. Kādas kvadtratūras siltumnīca Jums ir nepieciešama?
Sākumā ir nepieciešams izdomāt, kurā vietā mājas pagalmā siltumnīca tiks novietota. Pēc tam vajadzētu veikt precīzus mērījumus, lai veikalā varētu iegādāties piemērotu siltumnīcu. Siltumnīcas izmērs būs atkarīgs gan no pagalma plašuma, gan arī no vēlmēm, ko gribēsiet tajā audzēt. Ja ar Jums kopā dzīvo vairāki cilvēki, tad viennozīmīgi vairāk arī būs nepieciešams audzēt siltumnīcā. Ja dzīvojat viens, tad nav nepieciešams iegādāties lielu siltumnīcu. 

3. Kādam materiālam dodat priekšroku?
Ir pieejamas dažādu materiālu siltumnīcas – plēves, stikla un polikarbonāta. Katrai no tām ir savi plusi un mīnusi. Tomēr ir eksperti, kuri iesaka izvēlēties tieši polikarbonāta siltumnīcas, jo tās ir piemērotas Latvijas laikapstākļiem, kuri pēdējos gados mēdz mainīties ļoti strauji.


Polikarbonāta siltumnīcu plusi:
• Polikarbonāta viena no labākajām īpašībām ir tāda, ka tas spēj 4 reizes labāk saglabāt siltumu, nekā stikls.
• Polikarbonātam ir īpašs pārklājums, kas atstaro UV starojumu, kas ir kaitīgs gan augiem, gan cilvēkiem. Polikarbonāts laiž cauri tikai labos un nepieciešamos saules starus.
• Šādas siltumnīcas ir iespējams apsildīt. Piemēram, ja ziemas laikā siltumnīcā atsāsiet kādas puķes, tad varēsiet neuztraukties, ka tās nosals, jo vajadzības gadījumā varēsiet siltumnīcu apsildīt. 
• Polikarbonāta siltumnīcas ir vienkārši uzstādīt.
• Šāda meteriāla siltumnīcas spēj pasargāt augus no pārkaršanas.

Polikarbonāta siltumnīcu mīnusi:
• Polikarbonātu ir viegli saskrāpēt, tāpēc šāda materiāla siltumnīcas nav vēlams novietot pārāk tuvu grantētiem un putekļainiem ceļiem.
• Lai izvairītos no nevēlama ūdens iekļūšanas siltumnīcā, starp polikarbonāta loksnēm nepieciešams ievietot hermetizācijas elementus.

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)