Banner 980x90

"Bite": Interneta patēriņš mobilajos telefonos šogad visstraujāk audzis Kurzemē

Rīga, 5.apr., LETA. Interneta patēriņš mobilajos telefonos šā gadā sākumā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu Latvijas reģionos ir palielinājies vairāk nekā divas reizes, sasniedzot vidēji 6,7 gigabaitus (GB) uz vienu lietotāju mēnesī, tostarp visstraujāk tas ir audzis Kurzemē - 2,5 reizes, liecina mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" ("Bite") dati.

Tikmēr citos reģionos pieaugums ir bijis līdzīgs - vidēji 2,2 reizes.

Lai gan proporcionāli lielākā datu plūsma joprojām veidojas vietās, kur iedzīvotāju blīvums ir lielākais - Rīgā un Pierīgā, Latvijas reģionos interneta patēriņa pieaugums mobilajos telefonos ir visstraujākais, atzīna "Bites" pārstāvji.

Pēc kompānijas datiem, lielāko mobilā interneta apmēru kā galvaspilsētā, tā arī citviet Latvijā veido tiešsaistes video un audio saturs, kas tiek straumēts internetā un mobilajās aplikācijās, piemēram, "Youtube", "Facebook", "Instagram" un "Spotify". Tāpat būtisks mobilā interneta apmērs tiek patērēts savstarpējās saziņas vietnē "WhatsApp" un autovadītāju iecienītajā aplikācijā "Waze".

"Šobrīd interneta pārklājums "Bites" tīklā ir pieejams 99% Latvijas iedzīvotāju, atrodoties arī tālākos un mazāk apdzīvotos valsts reģionos. To skaidri redzam mūsu datos un patērētā interneta apjoma rādītājos. Vienlaikus varam teikt, ka digitalizācija nekoncentrējas tikai blīvāk apdzīvotajos valsts reģionos, tā notiek visā valsts teritorijā, un tas ir labs signāls Latvijas iedzīvotāju digitālajai pratībai - tam, cik atvērti esam mobilo tehnoloģiju un interneta iespējām, kā arī, cik aktīvi tās izmantojam ikdienā," sacīja "Bites" sabiedrisko attiecību vadītāja Karīna Javtušenko.

Kompānijā minēja, ka ik gadu lielākā datu plūsma ir vērojama lielākajās Latvijas pilsētās, piemēram, Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Jelgavā un Liepājā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu visstraujāk interneta patēriņš mobilajos telefonos palielinājies Jelgavā un Liepājā - aptuveni 2,2 reizes katrā pilsētā, vienam Jelgavas un Jelgavas novada iedzīvotājam "Bites" tīklā patērējot aptuveni 2,3 GB interneta, savukārt vienam Liepājas iedzīvotājam - 2,6 GB interneta.

"Bites" pārstāvji piebilda, ka šāds patērētā interneta apmērs sniedz iespēju, piemēram, apmeklēt 3000 interneta vietņu un skatīties "Youtube" video vairāk nekā piecas stundas vai nosūtīt 1,5 miljonus "WhatsApp" ziņu un augšupielādēt vairāk nekā 4000 fotogrāfiju "Instagram".

Palielinoties interneta patēriņam mobilajās ierīcēs, mobilo sarunu, kā arī nosūtīto īsziņu skaits samazinās, informēja "Bites" pārstāvji. Piemēram, pērn "Bites" tīklā nosūtīto īsziņu skaits reģionos samazinājās par 16%, tostarp visvairāk Kurzemē, Vidzemē un Zemgalē.

Kompānijas apkopotie dati arī liecina, ka šogad izejošo zvanu minūšu īpatsvars "Bites" tīklā visvairāk ir samazinājies Baltinavas novadā - par 18%, kā arī Riebiņu novadā - par 13%. Turpretim nosūtīto īsziņu skaits visvairāk samazinājies Līgatnes novadā (36%) un Vecpiebalgas novadā (40%). Tomēr, neraugoties uz to, ka Latgales iedzīvotāji ikdienā zvana mazāk nekā citu reģionu iedzīvotāji, vidējais izejošo zvanu minūšu skaits uz vienu lietotāju mēnesī šajā reģionā ir vislielākais - 323 minūtes. Visaktīvākie zvanītāji Latgalē dzīvo Daugavpils un Rēzeknes novados.

"Mūsdienās savstarpējai komunikācijai arvien vairāk tiek izmantota saziņa tiešsaistē, piemēram, lietojot tādas saziņas mobilās aplikācijas kā "WhatsApp" un "FaceTime". Turpretim izejošo zvanu, īsziņu lietojums pakāpeniski samazinās. Piemēram, pērn vidējais īsziņu skaits "Bites" tīklā samazinājies sešas reizes. Tiesa, esam droši, ka pārskatāmā nākotnē iedzīvotāji no zvanīšanas un īsziņu sūtīšanas vēl pilnībā neatteiksies. Tas ir ne tikai pieraduma jautājums, bet kopumā vecākās paaudzes raksturojums, kuri joprojām ikdienā dod priekšroku klasiskajām telefonsarunām un īsziņām," skaidroja Javtušenko.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Bite Latvija" 2017.gadā strādāja ar 91,642 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 72,4% un bija 12,664 miljoni eiro.

Kompānija reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)