Banner 980x90

Arī Elksniņam jāskaidrojas par krievu valodas lietojumu saziņā ar iedzīvotājiem sociālajos tīklos

Rīga, 13.jūl., LETA. Valsts valodas centrs (VVC) lūdzis sniegt paskaidrojumu Daugavpils domes priekšsēdētājam Andrejam Elksniņam (S) par iedzīvotāju informēšanu sociālajā tīklā "Facebook" ne tikai valsts valodā, bet arī svešvalodā, proti, krievu valodā.

VVC aģentūrai LETA norādīja, ka Elksniņš savā darbībā pārkāpj normatīvo aktu prasības attiecībā uz valsts valodas lietojumu. Centrs prasījis skaidrojumu politiķim par to, kā turpmāk notiks viņa kā amatpersonas saziņa ar sabiedrību sociālā tīkla "Facebook" profilā.

VVC saņemts iesniegums ar norādi, ka Daugavpils domes priekšsēdētājs Elksniņš, sākot pildīt savus amata pienākumus, izveidojis oficiālu profilu sociālajā tīklā "Facebook", kurā informāciju Daugavpils iedzīvotājiem līdztekus valsts valodai sniedz arī svešvalodā.

Noteikumi par valodu lietošanu informācijā paredz, ka valsts un pašvaldību institūcijas un personas var lietot svešvalodu, sniedzot publisku informāciju sabiedrībai pieejamās vietās, ja šī informācija ir saistīta ar starptautisko tūrismu, starptautiskiem pasākumiem, drošības apsvērumiem, Eiropas Savienības brīvu preču apriti, epidēmijām vai bīstamām infekcijas slimībām, ieslodzījumu vietās ievietoto ārvalstu pilsoņu tiesībām un pienākumiem un ārkārtas situācijām.

Elksniņš "Facebook" profilā informāciju sniedzis par dažādām pašvaldības norisēm, piemēram, par Daugavpils pilsētas domes darbu un pieņemtajiem lēmumiem, par tikšanos ar pašvaldību uzņēmumiem, preses konferenci, tikšanos ar Rīgas domes priekšsēdētāju, plānotajām ārvalstu vizītēm - piemēram, uz Maskavu (konkrētā informācija par šo vizīti latviešu valodā nav sniegta) u.c. jautājumiem, kas nav saistīti ar normatīvajos aktos iekļautajiem izņēmumiem attiecībā uz svešvalodas atļauto lietojumu pašvaldību institūcijās.

Līdz ar to VVC secinājis, ka Elksniņš pašvaldības oficiālās amatpersonas "Facebook" profilu izmanto, sniedzot informāciju svešvalodā par jautājumiem, kurus nevar uzskatīt par neoficiālo saziņu - privātpersonas sniegtu informāciju. Turklāt VVC īpaši uzsver, ka informācija Daugavpils domes priekšsēdētāja profilā vispirms sniegta svešvalodā un tikai pēc tam valsts valodā.

Lai izvērtētu šo situāciju, VVC ir pieprasījis paskaidrojumu par to, kāpēc Elksniņš savā darbībā pārkāpj normatīvo aktu prasības, kā arī to, kā turpmāk notiks viņa kā pašvaldības amatpersonas saziņa ar sabiedrību "Facebook" profilā.

LETA jau ziņoja, ka skaidrošanos par "Facebook" lietošanu piedzīvoja arī Elksniņa partijas biedrs, Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš savus sekotājus informē par norisēm galvaspilsētā kā latviešu, tā arī krievu valodā.

VVC pirms neilga laika Elksniņam pārmeta arī sazināšanos ar krievvalodīgajiem žurnālistiem krievu valodā preses konferencēs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)