Banner 980x90

ĀCM vīruss "Latgales bekons" fermā nav iekļuvis ar ievestajām cūkām

Rīga, 18.jūl., LETA. Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss "Latgales bekons" fermā nevar būt iekļuvis ar ievestajām cūkām, liecina Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "BIOR" seroloģisko iemeklējumu rezultāti. Par to aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.

Viņa pastāstīja, ka PVD šodien no "BIOR" ir saņēmis seroloģisko iemeklējumu rezultātus. Tie apstiprina PVD iepriekš izteikto versiju, ka ĀCM vīruss sākotnēji iekļuvis fermas otrajā korpusā, kurā atradās grūsnās sivēnmātes. No turienes vīruss, visticamāk, ir pārnests uz citiem korpusiem. Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā PVD ir noskaidrojis, ka cūkas no citām novietnēm "Latgales bekonā" nav ievestas ilgāku laika periodu. Tas izslēdz iespēju, ka slimība novietnē varētu būt iekļuvusi ar ievestajām cūkām.

Tāpat, saskaņā ar seroloģisko izmeklējumu rezultātiem, provizoriskais cūku inficēšanās laiks "Latgales bekons" novietnē varētu būt bijis laika posms no 14. jūnija līdz 21. jūnijam. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti arī apstiprina, ka kopumā ĀCM vīruss konstatēts piecos no septiņiem "Latgales bekons" novietnes korpusiem, kuros tika turētas cūkas.

Viņa piebilda, ka PVD speciālisti turpina epidemioloģiskās izmeklēšanas procesu, lai noskaidrotu iespējamos ceļus, kā slimība nonākusi cūku novietnē.

"Višķu pagastā un arī apkārtējos pagastos ĀCM jūnijā konstatēts arī meža cūkām, kas liecina, ka vīrusa koncentrācija ārējā vidē bijusi augsta, palielinot vīrusa ienešanas riskus mājas cūku novietnēs šajā reģionā," uzsvēra Joffe.

Viņa arī pastāstīja, ka PVD novietnē veic ĀCM apkarošanas pasākumus un tajā notiek cūku likvidēšana. Patlaban ir likvidētas 3 371 cūkas. Darbs turpinās, un turpmākajās dienās tiks likvidētas arī atlikušās 2 447 cūkas.

PVD atgādina, lai pasargātu mājas cūkas no to saslimšanas ar ĀCM un no neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi.

Kā ziņots, "Latgales bekons" novietnē konstatēts ĀCM, tādēļ tiks likvidēts 6000 cūku ganāmpulks. Novietne atrodas Daugavpils novada Višķu pagastā.

Pēc "Firmas.lv" datiem, "Latgales bekons" pagājušajā gadā strādāja ar 1,676 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14% mazāks nekā gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās vairāk nekā četras reizes un bija 74 245 eiro. Uzņēmumā pērn strādājuši 69 darbinieki.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka šogad uzņēmums plānojis dažādot piedāvāto produktu klāstu, optimizēt vadības procesus, piesaistīt jaunus partnerus un palielināt produkcijas apmēru. Tāpat šogad iecerēta jauna ceha renovācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)